Chleb dębnowski nagrodzony Perłą w konkursie Smaki Regionów.


Regionalny produkt z Dębna, wytwarzany przez Anetę i Stanisława Dobropolskich został doceniony przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżową nagrodę – Perłę 2024 laureatom wręczono podczas targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Chleb powstaje według rodzinnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Chleb przygotowywany na bazie mąki pszennej i żytniej. Tak jak dawniej zakwas przygotowywany jest w rodzinnej, glinianej makutrze. Sam wypiek chleba odbywa się w zachowanych do dziś poniemieckich piecach chlebowych opalanych drewnem, pochodzących z 1919 r. Chleb dębnowski jest dostępny w sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwie „Stodoła Anioła". Promuje także Gminę Dębno, na wydarzeniach kulinarnych związanych z tradycyjną żywnością.

Chleb debnowski to kolejny produkt regionalny państwa Dobropolskich, który wyróżniony został Perłą. W zeszłym roku nagrodę zdobył Zakwas buraczany z Dębna.

Nominacja do tytułu „Perły 2024” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Państwo Dobropolscy zaprezentowali się podczas Dożynek Wojewódzkich w Przelewicach.

Statuetki Perły 2024 podczas gali finałowej krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymało w tym roku 5 produktów z województwa zachodniopomorskiego: Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer. Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz Koło Gospodyń Dargobądz. Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy Miody Puszczy Barlineckiej Miody Puszczy Barlineckiej. Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy Zakwas buraczany z Dębna Zakwas buraczany z Dębna. Piwa połczyńskie – Browar Połczyn-Zdrój Browar Połczyn-Zdrój.
Redakcja

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza