XII Żabnickie Lato z Rybką przeszło do historii.


Nad brzegiem Regalicy w małej podgryfińskiej wsi odbyła się w sobotę XII edycja „Żabnickiego Lata z Rybką” i odbywającego się w jego ramach konkursu kulinarnego „Smaki Ryb Odrzańskich”. Imprezę tę jak zwykle przygotowało Sołectwo Żabnica we współpracy z Towarzystwem Przyjaciół Dzieci. Promowano jak co roku zanikający zawód - śródlądowego rybaka łodziowego oraz akcentowano walory kulinarne i odżywcze ryb słodkowodnych, a impreza przybrała już tradycyjnie formę wielkiego rodzinnego festynu. 

Zaczęto od rywalizacji wędkarzy, których w tym roku wystartowało aż 21. Zwycięzca złowił ponad 12 kg ryb, a największą rybą okazał się ponad kilogramowy leszcz. W głównym konkursie kulinarnym wystartowały 22 potrawy. I miejsce zdobył Dariusz Gorzkowski za suma wędzonego, II miejsce Rafał Gatkowski za zapiekanego sandacza w śmietanie z bobem i szparagami, a III miejsce Iwona Gatkowska za sandacza w sosie kurkowym w ziołach. Puchar dla najmłodszego uczestnika zdobył czteroletni Franek Piasecki. Nie zabrakło atrakcji dla dzieci i dorosłych z dmuchanym zamkiem i konkursami sprawnościowymi polegającymi na rzutach rybkami do celu. Górale z Żabnicy koło Węgierskiej Górki przygotowali góralską kwaśnicę z produktów pochodzących z ich rodzinnych stron. Wielu lokalnych wystawców sprzedawało swoje wyroby, wśród których królowały ryby słodkowodne. Imprezą zakończył „Bal Rybaka” przy muzyce na żywo. Organizatorzy imprezy już dziś zapraszają do Żabnicy za rok na XIII edycję „Żabnickiego Lata z Rybką.




Redakcja

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza