Jedną z rzeczy, z którą boryka się wiele osób, myśląc o przyjęciu zdrowych nawyków żywieniowych, jest to, od czego zacząć. Nic dziwnego. Rozpoczęcie zbilansowanego odżywiania może być kłopotliwe. Pragnienia, wygoda i konieczność próbowania nowych rzeczy na początku sprawia trudności. Ale z czasem i chęcią możesz osiągnąć swój cel, niezależnie od tego, czy jest to utrata wagi, czy podjęcie decyzji o zadbanie o swoje zdrowie i samopoczucie przez odpowiednie odżywianie się.
Daj sobie przestrzeń
Musimy pamiętać, że aby wprowadzanie zmian w naszych życiach jest często długotrwałym i żmudnym procesem. Z tego powodu nie możemy od siebie wymagać doskonałych efektów już za pierwszym podejściem do zdrowego odżywiania. Warto zmienić postrzegania zbilansowanego jedzenia. Niech stanie się dla nas czymś pozytywnym, a nie wymogiem, który chcemy niechętnie spełniać. Takie myślenie to podstawa dobrego związku z jedzeniem.
Kiedy ciągle krytykujesz siebie i popychasz w stronę, w którą nie chcesz zmierzać – tworzysz wiele negatywnych emocji i bardzo trudne staje się wytworzenie pozytywnej zmiany wynikającej z negatywnego stanu emocjonalnego. Przypomnij sobie, że możesz popełniać błędy, daj sobie na nie przestrzeń, kieruj się życzliwością do swojego ciała i wyzwól swoją ciekawość na nowe smaki i aromaty.
Skoncentruj się na prawdziwej pełnowartościowej żywności (inaczej: czyste jedzenie)
Najważniejszą zmianą, jaką ktokolwiek może dokonać w swoim jedzeniu, jest skupienie się na jedzeniu prawdziwych, pełnych produktów spożywczych tak zbliżonych do ich naturalnego stanu, jak to tylko możliwe.
Pomyśl o warzywach, owocach, zdrowych naturalnych tłuszczach (takich jak awokado, orzechy, nasiona), wysokiej jakości białkach (np. rybach czy warzywach strączkowych) i dobrej jakości produktach pełnoziarnistych (m.in. dziki ryż, płatki owsiane i kasze). Powoli wprowadzaj je do swojego menu. Jeśli poszukujesz inspiracji – przejrzyj strony internetowe. Przykładowo popularna jest dieta lekkostrawna jadłospis można znaleźć w Internecie.
Unikaj wysoko przetworzonej żywności
Wyeliminowanie jej z naszej diety jest bez wątpienia jedną z najtrudniejszych rzeczy do zrobienia, gdy zaczynasz swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Żywność wysoko przetworzona jest tworzona, aby pobudzić kubki smakowe, ale nie odżywiać ciała. Są to substancje podobne do żywności, które są pozbawione wartości odżywczych i nie dają satysfakcji, jeśli chodzi o uczucie odżywienia i zadowolenia z posiłku.
Fakt, te produkty dobrze smakują, co jest skutkiem tego, że są naładowane solą, cukrem i niskiej jakości tłuszczami, ale poza smakiem niczego nie wnoszą do posiłku. Co więcej, ich nadmierne spożywanie może powodować negatywne konsekwencje zdrowotne np. zaburzenie gospodarki hormonalnej, problemy z pracą układu trawiennego, wahania cukru we krwi i nastroju, migreny.
Ćwicz uważne jedzenie
Musimy być obecni, abyśmy mogli czerpać całą przyjemność, jaką ma do zaoferowania posiłek – to znaczy degustować jedzenie, zauważać jego konsystencję, aromaty itp. Jeśli jesz w pośpiechu, w biegu, oglądając telewizję lub po prostu nieświadomie, często będziesz czuł niedosyt, ponieważ Twój mózg nie zarejestruje, że jadłeś i będzie domagać się większej ilości jedzenia. To może prowadzić do przejadania się i wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości czy chorób np. nadwagi czy otyłości.
Dlatego staraj się zjeść choć jeden posiłek dziennie, poświęcają mu całą swoją uwagę. Ciesz się daniem, smakiem, konsystencją, zapachem i połącz się ze swoim ciałem. Doświadczaj potraw i sprawdź, jak dobrze wpływa to na Twoją relację z jedzeniem, apetyt i satysfakcję.