Kurt Scheller to szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny oraz założyciel Akademii Kulinarnej. W ostatnich dniach w restauracji Piastowska w Chojnie był gościem specjalnym i szkolił pracowników restauracji.
Przez dwa dni pod jego okiem odbywały się warsztaty, dzięki nim pracownicy i kucharze pracujący w restauracji nabyli nową wiedzę i doświadczenie. Było to kolejne spotkanie, pierwsze odbyło się w połowie lutego, pisaliśmy o nim w artykule Warsztaty kulinarne w chojeńskiej restauracji. Niebawem nowe dania na naszych talerzach?
Kurt Scheller urodził się w 1952 roku. Ukończył szkołę gastronomiczną w Lucernie i tam znalazł pierwszą pracę w hotelu Luzernhof. W 1971 przeniósł się do Londynu i rozpoczął praktykę kulinarną w restauracji normandzkiej.
W pierwszych dniach kwietnia gościł w chojeńskiej restauracji - Kurt był od zawsze moim autorytetem [...] Pokazuje nam jak łączyć różne smaki - mówi w rozmowie z naszym dziennikarzem Paweł Sojka.