Szkoła Podstawowa im. Olimpijczyków Polskich w Krzymowie jako jedna z 15 szkół w województwie zachodniopomorskim zakwalifikowała się do projektu „Tutejsi – tradycje kulturowe Pomorza Zachodniego”.
Projekt przygotowany został przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej i trwał od września do grudnia.
Zadaniem uczniów było odnalezienie oraz upublicznienie tradycji i kultury Pomorza Zachodniego – poprzez np.: ukazanie zwyczajów, obrzędów, rękodzieła czy tradycji kulinarnych. Badania dotyczyły tradycji i kultury zastanej na tych ziemiach przez pierwszych osadników, a także tej po 1945 roku.
Uczniowie przez kilka tygodni wcielali się w role młodych etnografów- badaczy kultury i tradycji w najbliższym otoczeniu.
Poszukiwali materiałów i źródeł, segregowali, gromadzili, przeprowadzali wywiady i rozmowy z członkami swoich rodzin i z mieszkańcami wsi, w których mieszkają. Cennym źródłem informacji i wiedzy była rozmowa z przedstawicielkami krzymowskiego koła gospodyń. Atrakcją tego spotkania było wspólne gotowanie.
Był to przekaz tradycji w praktyce, czyli przekaz kulturowy w lokalnej społeczności i przykład zaangażowania mieszkańców w projekt.
Po badaniach terenowych dzieci musiały uporządkować materiał, przygotować prezentacje i przedstawić wyniki swoich badań. Rezultaty zostały przesłane do fundacji i zweryfikowane przez ekspertów pracowników naukowych (m.in. dr. Michała Paziewskiego z Uniwersytetu Szczecińskiego ).
Następnie uczniowie wraz z opiekunem, Panią Małgorzatą Kowalczyk-Skrzypek, zostali zaproszeni na Konferencję Młodych Naukowców, która odbyła się w Międzyzdrojach 14 grudnia, gdzie zaprezentowali część zebranego przez siebie materiału w postaci 15-minutowego wystąpienia. W swojej prezentacji uczniowie skupili się głównie na tradycjach kulinarnych naszego regionu.
Uczniowie zostali pochwaleni za ciekawe podejście do tematu, ponieważ udało im się odnaleźć potrawy kultywowane w swoich rodzinach od kilku pokoleń. Powiązały interesujące historie związane z korzeniami i historią rodziny.
Ciekawe dla ekspertów było również przedstawienie tego, w jaki sposób wykonuje się w rodzinie te potrawy. Była to ciekawa przygoda i cenne doświadczenie naukowe, które umożliwiła uczniom fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.