Triduum Paschalne: Wielka Sobota i święcenie pokarmów [foto] [video]


W Wielką Sobotę wierni gromadzą się w kościołach aby poświęcić pokarmy, które w niedzielę pojawią się na stole podczas śniadania wielkanocnego. 

Święconka to zwyczaj, którego początki sięgają VIII wieku. W ostatni dzień triduum paschalnego, chrześcijanie przygotowują się do święta Zmartwychwstania Jezusa Chrystysa.



Według tradycji w koszyczku powinny znaleźć się co najmniej osiem potraw, co symbolizują?
  • Baranek to znak Chrystusa. Odwołuje się on do zwycięstwa życia nad śmiercią oraz odkupienia grzeszników, przez śmierć Jezusa na krzyżu w Wielki Piątek.
  • Jajko oznacza symbol nowego życia,
  • Chleb to znak przemiany jaka dokonała się podczas Wielkiego Czwartku. Wkładamy do koszka aby zapewnić sobie dobrobyt i pomyślność
  • Wędlina ma zapewnić zdrowie, płodność i dostatek całej rodzinie
  • Ciasto to symbol naszych umiejętności, które sprzyja ich pogłębieniu. Zatem, ważnym punktem jest aby upiec je samem
  • Chrzan to oznaka ludzkiej sił
  • Sól i pieprz to symbol nieśmiertelności 
  • Bazie i bukszpan, ich zielony kolor odwołuje się do nadziei
  • Woda jest symbolem Ducha Świętego
Redakcja

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza