Pączki gotowe na Tłusty Czwartek, sprawdziliśmy jak wygląda ich produkcja [video]




Pączek pączkowi nie jest równy. W Tłusty Czwartek zjedzenie tego przysmaku jest wręcz obowiązkiem. Cukiernie od kilku dni szykują się do tego pączkowego święta, jedną z nich odwiedzili nasi reporterzy. 

Jeden pączek to średnio 300 kalorii, zjemy go w kilka sekund, jednak do jego "spalenia" potrzebujemy ok 25 minut jazdy na rowerze, 60 minut spaceru albo... ponad godziny prasowania. Ten jeden dzień w roku warto zgrzeszyć.



Nasi reporterzy odwiedzili Piekarnię - Cukiernie Maxx aby zobaczyć jak wygląda produkcja tych słodkich smakołyków. W ciągu doby powstanie tu blisko 45 tys. sztuk pączków, świeżutkie od rana będą dostępne w sklepach.

Świeżość jest tu kluczowa, pączki z lokalnych piekarni mocno różnią się od tych z marketu. Wypieki, które kupujemy w marketach lub dyskontach są często robione z półproduktów mrożonych, przygotowanych znacznie wcześniej. Różnią się również smakiem, w ich składzie mogą znajdować się substancje konserwujące, które nie są do zdrowe dla naszego organizmu.

Jeżeli macie ochotę na pyszne pączki, to szukajcie w czwartek naszych dziennikarzy, którzy na ulicach Chojny będą rozdawać te pyszne słodkości. 



Redakcja

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza