Włóczykij jest imprezą niezwykłe bogatą jeśli chodzi o punkty programu. Obok prezentacji podróżniczych, z których słynie festiwal, znalazły się pokazy filmów dokumentalnych, koncerty, spotkania z pisarzami, wycieczki, warsztaty dla najmłodszych i starszych, degustacje kuchni świata, wystawy, koncerty, pokaz unikatowych filmów z całego świata, nieodłączny Bal Włóczykija ( fotorelacja na naszej stronie http://gdk.com.pl/index.php?plik=aktualnosc&aktual_id=1433) a także ekstremalny rajd na Orientację Włóczykij Trip Extreme ( fotorelacja i wyniki znajdują się tutaj http://gdk.com.pl/index.php?plik=aktualnosc&aktual_id=1436. Wszystkie te propozycje zmieściły się w 11 festiwalowych dniach (relacja z minionego tygodnia znajduje się tutaj http://gdk.com.pl/index.php?plik=aktualnosc&aktual_id=1435)
Drugi, ostatni weekend (4-6 marca 2016) Włóczykija znów przyniósł rekord frekwencji. Każda prezentacja miała komplet a czasami i nadkomplet widzów. Od piątku do niedzieli goście Włóczykija mogli wziąć udział w blisko 40 prezentacjach i spotkaniach, podczas których poznawano kulturę i kraje afrykańskie, azjatyckie a także europejskie z zupełnie innej perspektywy. Rekordową publiczność zebrały m.in prezentacja z zimowej wyprawy na Nanga Parbat w której brali udział gryfinianie czy spotkanie z pisarzem i dziennikarzem Dariuszem Rosiakiem i szczecińskim podróżnikiem Aleksandrem Dobą.
Atrakcją festiwalu były także niezwykle energetyczne koncerty. W Klubie Festiwalowym Wrota do Sławy wystąpił zespół Snowid, którego występ na długo zapadnie w pamięci festiwalowej publiczności. W Gryfińskim Domu Kultury wystąpiła Karolina Czarnecka, a także Łona i Webber.
W miniony weekend w ramach Włóczykija odbyły się także dwie wycieczki, do Połczyna Zdroju oraz Szlakiem Waldensów na Ziemi Cedyńsko- Chojeńskiej. Przez cały festiwal jego goście mogli posilić się domowymi przysmakami pań z Kół Gospodyń Wiejskich Gardnianki, Krzymowianki czy Europejki. Tradycyjnie częścią włóczykijowych prezentacji były także degustacje Kuchni Świata. W Pubie Włóczykij, odbyła się degustacja potraw z owadów. Dla wielu konsumowanie insektów było nie lada wyzwaniem. Na zakończenie festiwalu odbyła się degustacja kuchni pomorskiej, którą poprzedziła prelekcja Grażyny Zaremby-Szuby na temat tradycji kulinarnych Pomorza.
W niedzielny wieczór, tuż przez kolacją z pomorskich specjałów miało miejsce oficjalne zakończenie festiwalu. Padło wiele ciepłych słów i podziękowań dla wszystkich, którzy ciężko pracowali przy imprezie, dla licznie odwiedzających przez te 11 dni festiwalowe miejsca widzów, dla sponsorów i patronów medialnych. Spotkamy się za rok. Już serdecznie zapraszamy na 11 edycję tego wyjątkowego festiwalu jakim jest Włóczykij.
Źródło, fot.: Gryfiński Dom Kultury