ZWIERZĘTA - UTWORY NIECHCIANE - promocyjny koncert



ZWIERZĘTA to lokalna, chojeńska formacja para muzyczna. Nazwa odzwierciedla charakterystyczny rys zespołu, który młodsze pokolenie wyraziłoby może wdzięcznym dinozaury lub jeszcze wdzięczniejszym trylobity rocka. Czy życiowe doświadczenie ZWIERZĄT przekłada się na taką dawkę muzycznych wzruszeń, których potrzebuje dzisiejsza publiczność?


Poletko uprawiane przez ZWIERZĘTA niektórzy nazywają para rockiem, wieśmack rockiem, post big cyckaniem lub coverbandyzmem. Nie brak tu odwołań i przeniesień w estetykę lat 80. ubiegłego wieku, inni odnajdą elementy muzyki użytkowo-tanecznej, czy wprost biesiadno-weselnej. Ku zgorszeniu estetów.

Bo czymże jest dzisiaj polska kultura nowego tysiąclecia? Czy przypadkiem nie zlepkiem wieśniacko – pseudointeligenckiej powierzchownej tandety? Czy nie pomieszaniem ignorancji i arogancji młodych, wykształconych, z dużych miast z apokaliptyczną i odrealnioną metafizyką moherowych beretów? Czy nie znajdujemy się przypadkiem wszyscy na czymś w rodzaju Wesela na Titanic`u, gdzie pan z chamem kłócą się zażarcie, szarpiąc za czupryny i tańcząc w rytm kapeli disco polo, sponsorowanej przez ruską mafię?

W repertuarze ZWIERZĄT można dosłyszeć echa tej kultury, którą brzydzą się wydelikaceni esteci, a której doszukiwał się Wyspiański pytając: a kaz tyz ta Polska, a kaz ta? Znaleźć ją można w piosenkach takich zespołów jak Kobranocka, Mr. Zoob, De Press, w archaicznych coverach wprost z wesela i podmiejskich budek z piwem, w telewizyjnej Pieśni o Małym Rycerzu, czy wreszcie w utworach własnych ZWIERZĄT. A wszystko przyprawione mocno gitarowym sosem, jamajsko-nadodrzańską zasmażką rytmiczną i wokalem tak plastycznym, jak frontman Joy Division, Ian Curtis na antydepresantach.

Czy ten muzyczny miszmasz się sprawdza? Przyjdźcie, posłuchajcie i oceńcie sami.
W dniu 9 maja (piątek) o godz. 20.00 w Centrum Kultury w Chojnie odbędzie się koncert promocyjny pierwszej (i ostatniej???) płyty ZWIERZĄT, pt. UTWORY NIECHCIANE.

Bogumił Wołochański – krytyk gastronomiczny
Redakcja

Prześlij komentarz

Nowsza Starsza